Nieuwe spelvormen voor jeugd met de leeftijden 5,6,7,8 en 9 jaar miv 2017-2018.

De KNVB gaat voor het seizoen 2017-2018 nieuwe spelvormen voor de jeugd introduceren.

Onder 6 en onder 7 gaan 2-2 of 4-4 spelen. Onder 8 en onder 9 zullen 6-6 inclusief een keeper spelen. Deze leeftijdsnorm dient wel gehanteerd te worden. Onder 8 mag wel met onder 9 spelen, maar andersom mag niet.

Onder 6 en onder 7 wordt niet meer vanuit de KNVB geregeld maar zullen we onderling met andere verenigingen moeten afspreken. Deze week (10) is er al contact geweest met Full Speed en SEP en ook zij wilden hier graag in mee doen.

De kinderen spelen op een kwart veld. Het veld wordt uitgezet met lijnen die er al zijn en met dopjes.

Er zijn ook wat aanpassingen omtrent uitballen. Zo mogen de kinderen bij een uitbal indribbelen of inschieten. De keeper mag de bal niet meer oppakken bij een terugspeelbal en de keeper mag bij een achterbal de bal inschieten (vanaf de grond), inspelen of indribbelen.

Het gaat bij deze groeperingen voornamelijk om het plezier.

De stand wordt wel bijgehouden, maar daar moet niet al teveel waarde aan gehecht worden. Is wel belangrijk voor de KNVB ivm indelingen, maar op dit moment was nog niet bekend of deze ook gepubliceerd zullen worden.  Het is erg belangrijk dat we de kinderen laten voetballen en ook verantwoordelijk maken voor het verloop van het spel. Denk aan het straatvoetbal van vroeger.

Het spel zal begeleid worden door een spelleider, niet zijnde een scheidsrechter. De spelleider, die buiten het veld staat, grijpt alleen in wanneer er onduidelijkheid is. Trainers/leiders en ouders mogen zich niet bemoeien met uitballen of andere zaken. Doen ze dit wel dan zullen de desbetreffende personen aangesproken moeten worden. Natuurlijk mag men ook elkaar hier op aanspreken. Ouders mogen niet meer op het veld staan.

De spelers spelen 10 minuten, korte time-out van 2 minuten voor positieve feedback, opnieuw 10 minuten, daarna een korte pauze van ± 5 minuten. Na de pauze spelen de kinderen opnieuw 2 x 10 minuten met daartussen een time-out om positieve feedback te geven.

Aan het einde van de wedstrijd nemen de kinderen strafschoppen.

Uiteraard zullen we allemaal moeten wennen aan de veranderingen. Het voetbalplezier en het opleiden van de spelers blijft het belangrijkst. Waarschijnlijk zullen de kinderen ook even moeten wennen aan de veranderingen. Maar kinderen zijn heel flexibel en passen zich snel aan. Wij hebben inmiddels een aantal pilots bezocht en hebben dit als zeer positief ervaren.

Uiteraard kunnen we ons indenken dat u hier vragen over heeft. U kunt deze vragen mailen naar info@dvvdelft.nl of eventueel op trainingsavonden of zaterdagen vragen naar Amar Rambaran, waarbij wij proberen zoveel als mogelijk deze vragen te beantwoorden.

Mogelijk dat wij gedurende dit seizoen nog informatieavonden zullen beleggen, maar dan moet er wel voldoende animo zijn van ouders om hierin te participeren. Geeft u als u geïnteresseerd bent in zo’n avond dit ook even aan via het mailadres info@dvvdelft.nl en geef dan gelijk even 2 avonden aan van uw voorkeur.

Amar Rambaran Hoofd Jeugd Opleidingen en Theo Jansen bestuurslid KNVB-zaken